kotleciki z marynowaną dynią i sałatką grecką

kotleciki z marynowaną dynią i sałatką grecką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    ok.250g
  • musztarda dijon

    2 łyżeczka
  • feta

    ok.200g
  • sałata rzymska

    1 mała główka
  • cebula

    1
  • pomidor

    1
  • ogórek

    pół
  • oliwki

    do smaku
  • oliwa z oliwek

    5 łyżek
  • ocet winny

    1 łyżka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KOTLECIKI
*Mięso mielone włożyć do miski, dodać jedną małą łyżeczkę musztardy dijon, dodać sól i pieprz. Wymieszać.
*Dynię marynowaną pokroić na mniejsze kosteczki.
*Z mięsa formować płaski "placek" następnie na samym środku kłaść kawałek dyni i wyrabiać kuleczki. (Mi z tej ilości mięsa wyszło 12 klopsików- w sam raz na dwie osoby)
*Rozgrzać patelnię, dodać troszkę oliwy, wrzucić kotleciki. Smażyć krótko z obydwu stron, tak aby nabrały rumianego koloru. Następnie ułożyć kotleciki w naczyniu żaroodpornym i piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni około 15-20 min.
SOS WINEGRET:
*Jedną łyżeczkę musztardy zmieszać z 1 łyżką octu winnego i 5 łyżkami oliwy z oliwek. Całość wymieszać, dodać oregano lub innego ulubione zioła.
Jeszcze raz wymieszać.

SAŁATKA GRECKA:
*Sałatę umyć i wysuszyć. Rozłożyć na talerzu płatami lub posiekać(jak kto woli)
*Pomidora i ogórka pokroić w pół plasterki, fetę w drobną kostkę a cebulę
w piórka bądź w krążki.
*Na sałacie rozłożyć fetę, ogórka, pomidora, cebulę oraz oliwki. Całość polać sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pietruszka

23.01.2014 11:12
wyglądają apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat