Kolorowy tort naleśnikowy

Kolorowy tort naleśnikowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • naleśniki

  • mleko

    1 szkl
  • woda gazowana

    1 szkl
  • mąka pszenna

    2 szkl
  • jajo całe

    1
  • sól do smaku

  • natka pietruszki

    3 łyżeczki
  • olej do smażenia

  • Farsz mięsny:

  • mięso mielone

    50 dag
  • pieczarki

    35 dag
  • cebula

    2
  • masło

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

  • pieprz

  • Farsz szpinakowy:

  • szpinak mrożony

    50 g
  • masło

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • gałka muszkatołowa mielona

  • sól

  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • Farsz paprykowy:

  • papryka czerwona

    3 szt
  • Pomidory krojone z puszki

    1 op
  • papryka ostra

  • sól

  • ponadto :

  • ser żółty

    4 plastry
  • kminek Prymat

    1 łyżeczka
  • Do dekoracji:

  • ketchup

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Naleśniki: W wysokim naczyniu miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, dodajemy posiekaną natkę i odstawiamy na pół godziny. Smażymy ok 7-8 naleśników na dużej patelni.

Farsz mięsny: Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy czosnek. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pieczarki. Po 15 min dodajemy cebulkę i smażymy, aż będzie miękka i nadmiar płynu z pieczarek odparuje. Dodajemy mięso mielone i smażymy razem ok 10 min. Ewentualnie doprawiamy.

Farsz szpinakowy: Szpinak rozmrażamy na patelni i smażymy na maśle, aż odparuje. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Zabielamy śmietaną i dusimy ok 5 min.

Farsz paprykowy: Pomidory z puszki przekładamy do rondelka, dodajemy paprykę pokrojoną w paski i dusimy razem do miękkości, aż odparują. Doprawiamy do smaku.

W dużym natłuszczonym okrągłym naczyniu do zapiekania układamy na przemian warstwami naleśniki i farsze. Wierzch obkładamy żółtym serem i posypujemy kminkiem. Zapiekamy ok 30 min. Tort kroimy na porcje i dekorujemy keczupem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

12.05.2017 16:35
bardzo apetyczny

IZABELA29

26.03.2017 13:32
Smakowicie wyglada

KORAL

16.03.2017 16:13
Super wygląda :)

Bożena Matuszczyk

27.01.2017 23:35
Rewelacyjny pomysł;)

pestka

03.11.2016 08:25
wygląda bardzo smacznie

Stenka

13.09.2015 10:33
ciekawy przepis

Kejti

22.02.2014 14:49
Smaczny torcik,zjadłabym :-)

sasanka

16.02.2014 16:56
Lista produktów długaśna ale warta takiego efektu :)

rjustysia

10.02.2014 11:27
piękny i kolorowy, musi być smaczny :)

tomek18

08.02.2014 15:04
smakowity torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat