Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy tort naleśnikowy
Farsz mięsny: Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy czosnek. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pieczarki. Po 15 min dodajemy cebulkę i smażymy, aż będzie miękka i nadmiar płynu z pieczarek odparuje. Dodajemy mięso mielone i smażymy razem ok 10 min. Ewentualnie doprawiamy.
Farsz szpinakowy: Szpinak rozmrażamy na patelni i smażymy na maśle, aż odparuje. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Zabielamy śmietaną i dusimy ok 5 min.
Farsz paprykowy: Pomidory z puszki przekładamy do rondelka, dodajemy paprykę pokrojoną w paski i dusimy razem do miękkości, aż odparują. Doprawiamy do smaku.
W dużym natłuszczonym okrągłym naczyniu do zapiekania układamy na przemian warstwami naleśniki i farsze. Wierzch obkładamy żółtym serem i posypujemy kminkiem. Zapiekamy ok 30 min. Tort kroimy na porcje i dekorujemy keczupem.