Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe
Tak, bez cukru, albowiem długotrwałe smażenie wydobywa ich cały smak i słodycz.
Śliwki muszą być dojrzałe, zdrowe i nieuszkodzone.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
Wrzucamy do dużego, najlepiej z grubym dnem garnka i zaczynamy podgrzewanie pod przykryciem.
Gdy śliwki zmiękną i puszczą sok zdejmujemy pokrywkę i smażymy na wolnym ogniu około 2 godzin, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec ich przywieraniu do dna garnka i przypaleniu.
Przez następne 2 dni smażymy powidła (bez przykrywki) około 2 godzin dziennie, nie zapominając o mieszaniu.
Gotowe powidła staną się ciemne, gęste i gładkie.
Bardzo gorące powidła przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, by je odpowietrzyć. Nie musimy już słoików pasteryzować!
Wystudzone powidła przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Smacznego!