Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe

To klasyczne, polskie powidła, długo smażone i bez dodatku cukru!
Tak, bez cukru, albowiem długotrwałe smażenie wydobywa ich cały smak i słodycz.

Śliwki muszą być dojrzałe, zdrowe i nieuszkodzone.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
Wrzucamy do dużego, najlepiej z grubym dnem garnka i zaczynamy podgrzewanie pod przykryciem.
Gdy śliwki zmiękną i puszczą sok zdejmujemy pokrywkę i smażymy na wolnym ogniu około 2 godzin, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec ich przywieraniu do dna garnka i przypaleniu.
Przez następne 2 dni smażymy powidła (bez przykrywki) około 2 godzin dziennie, nie zapominając o mieszaniu.
Gotowe powidła staną się ciemne, gęste i gładkie.
Bardzo gorące powidła przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, by je odpowietrzyć. Nie musimy już słoików pasteryzować!
Wystudzone powidła przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 05.09.2013 10:19
Dziękuję Wam za komentarze :)
Cranberry 04.09.2013 15:44
pyszne zdrowe powidło
Renata9 04.09.2013 13:21
pyszne te powidła
Janina 04.09.2013 13:06
Pyszne powidełko;)
Olga_SK 04.09.2013 12:59
Pyszna klasyka!
idealme 04.09.2013 12:51
też muszę w końcu zrobić :))
Kasia35 04.09.2013 12:32
smaczne jako dodatek do ciast
joanna30 04.09.2013 11:45
Uwielbiam powidła śliwkowe a Twoje bez cukru to samo zdrowie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak