Składniki
Kalkulator jednostek
kg
kostka
gr
gramów
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
śliwki węgierki
5 kg
Sposób przygotowania
Tak, bez cukru, albowiem długotrwałe smażenie wydobywa ich cały smak i słodycz.
Śliwki muszą być dojrzałe, zdrowe i nieuszkodzone.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
Wrzucamy do dużego, najlepiej z grubym dnem garnka i zaczynamy podgrzewanie pod przykryciem.
Gdy śliwki zmiękną i puszczą sok zdejmujemy pokrywkę i smażymy na wolnym ogniu około 2 godzin, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec ich przywieraniu do dna garnka i przypaleniu.
Przez następne 2 dni smażymy powidła (bez przykrywki) około 2 godzin dziennie, nie zapominając o mieszaniu.
Gotowe powidła staną się ciemne, gęste i gładkie.
Bardzo gorące powidła przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, by je odpowietrzyć. Nie musimy już słoików pasteryzować!
Wystudzone powidła przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Smacznego!
Komentarze (8)
Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Nie masz konta? Zarejestruj się
mufinka79
05.09.2013 10:19Cranberry
04.09.2013 15:44Renata9
04.09.2013 13:21Janina
04.09.2013 13:06Olga_SK
04.09.2013 12:59idealme
04.09.2013 12:51Kasia35
04.09.2013 12:32joanna30
04.09.2013 11:45