Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

To klasyczne, polskie powidła, długo smażone i bez dodatku cukru!
Tak, bez cukru, albowiem długotrwałe smażenie wydobywa ich cały smak i słodycz.

Śliwki muszą być dojrzałe, zdrowe i nieuszkodzone.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
Wrzucamy do dużego, najlepiej z grubym dnem garnka i zaczynamy podgrzewanie pod przykryciem.
Gdy śliwki zmiękną i puszczą sok zdejmujemy pokrywkę i smażymy na wolnym ogniu około 2 godzin, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec ich przywieraniu do dna garnka i przypaleniu.
Przez następne 2 dni smażymy powidła (bez przykrywki) około 2 godzin dziennie, nie zapominając o mieszaniu.
Gotowe powidła staną się ciemne, gęste i gładkie.
Bardzo gorące powidła przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, by je odpowietrzyć. Nie musimy już słoików pasteryzować!
Wystudzone powidła przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mufinka79

05.09.2013 10:19
Dziękuję Wam za komentarze :)

Cranberry

04.09.2013 15:44
pyszne zdrowe powidło

Renata9

04.09.2013 13:21
pyszne te powidła

Janina

04.09.2013 13:06
Pyszne powidełko;)

Olga_SK

04.09.2013 12:59
Pyszna klasyka!

idealme

04.09.2013 12:51
też muszę w końcu zrobić :))

Kasia35

04.09.2013 12:32
smaczne jako dodatek do ciast

joanna30

04.09.2013 11:45
Uwielbiam powidła śliwkowe a Twoje bez cukru to samo zdrowie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat