zielona rolada

zielona rolada

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 szt
  • cukier

    55 g
  • mąka pszenna

    110 g
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    150 ml
  • herbata

    4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Ubijamy jajka mikserem. Mieszamy 45 gram cukru z matchą i dodajemy do ubitych jaj. Na samym końcu dodajemy mąkę i dokładnie miksujemy. Na blaszce do pieczenia o wymiarach 30x40 cm układamy papier do pieczenia i następnie wylewamy całą masę. Masę należy rozprowadzić równomiernie, by przyjęła kształt prostokąta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto pieczemy 10 minut. Po 10 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy do plastikowej torby.

Krem:
Ubijamy mikserem śmietankę kremówkę z cukrem i matchą, aż powstanie jednolita masa. Wstawiamy do lodówki na kilka minut.

Po ostygnięciu ciasta wykładamy je na blat stołu i odcinamy przypieczone brzegi tak, by placek miał prostokątny kształt. Następnie nakładamy schłodzony krem na ciasto (możemy dodać również drobno pokrojone kawałki owoców) i zwijamy roladę. Roladę najlepiej podawać schłodzoną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ajres

15.01.2012 21:46
super

Anna141

23.06.2011 10:37
fajne

Marcin Vw1

07.01.2011 22:54
Wygląda imponująco, ciekawe czy jest taka tez w smaku.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat