Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Grill: Medaliony z polędwicy wołowej z serem pleśniowym i grillowanymi warzywami

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa
800 g
oliwa
100 ml
Stek z grilla Prymat
do marynaty
ser pleśniowy
120 g
cukinia
1 szt
bakłażan
1 szt
Sól czosnkowa jodowana Prymat
do smaku
żółta papryka
0,5 szt
zielona papryka (świeża)
0,5 szt
pomidory cherry
kilka szt
Grill przyprawa ziołowa Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat
1 saszetka
sok z cytryny-do sosu
0,5 szt
mięta
kilka listków
awokado
jogurt grecki
200 do sosu
papryka czerwona
0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Grill: Medaliony z polędwicy wołowej z serem pleśniowym i grillowanymi warzywami

Oczyszczoną, umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem polędwicę wołową pokroić na 8 równych medalionów. W każdym kawałku mięsa zrobić kieszeń i wypełnić ją plastrem sera pleśniowego. Wołowinę zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z gruboziarnistą przyprawą do steku i odstawić na godzinę do lodówki. Umytą paprykę smażyć na grillu do momentu, aż skórka mocno się zrumieni. Następnie każdą paprykę owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu odwinąć paprykę z folii, pokroić na 4 części, obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Cukinię i bakłażana pokroić na plastry grubości 1 cm, oprószyć solą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie wszystkie warzywa skropić oliwą z oliwek i oprószyć ziołową przyprawą do grilla. Awokado obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i połączyć z jogurtem, sosem greckim Prymat oraz posiekaną miętą. Mięso wyjąć z marynaty i smażyć na grillu przez około 5 minut z każdej strony. Warzywa przełożyć na aluminiową tackę do grillowania i smażyć wraz z mięsem. Grillowane jarzyny ułożyć na talerzach, na nich umieścić soczysty kawałek wołowiny. Danie podawać z sosem jogurtowym i grillowanym chlebem pita.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 05.10.2015 12:01
pyszności ;)
katarzynagotuje 18.04.2013 17:59
ładnie podane :)
idealme 18.04.2013 14:56
musi być pyszne! :)
Janina 18.04.2013 12:59
Bardzo smaczne i ładnie podane - smacznego
dominikaz 18.04.2013 12:58
pycha, jutro robie na obiad
msmors 18.04.2013 12:56
jak by inaczej to danie Pana Roberta Sowy
msmors 18.04.2013 12:54
czuję się jak w restauracji - tak ładnie podane
iwi 18.04.2013 12:12
Wygląda bardzo apetycznie i zapewne smakuje wyśmienicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak