Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Utłuc, ostudzić, przecisnąć przez praskę.
Na stolnicy uformować kulę i podzielić ziemniaki na 4 części. Wyjąć jedną część, a w powstałą lukę wsypać mąkę ziemniaczaną.
Dodać jajko.
Zagnieść ciasto.
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
Z ciasta uformować wałek. Ciąć go na małe kawałki, formować kluski.
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać kluski na wrzątek. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię i jeszcze około 2 minuty.
Smacznego :)
Krok 3 - Kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 25.09.2013 14:08
dzisiejszy mój obiadek - właśnie ziemniaki "dochodzą", sosik pieczarkowy też już się robi - będzie pysznie :)
Bernadeta1 14.05.2013 01:23
bardzo lubię ale daję tylko samo żółtko ponoć są pulchniejsze
gusia1000 31.03.2013 14:24
Też je robię.
Marlenka.S 18.03.2013 21:28
uwielbiam kluski śląski
fotoviderek 15.03.2013 14:43
Kluseczki śląskie to najlepsze kluseczki :)
Pietruszka 25.02.2013 09:50
uwielbiam
IZABELA29 20.02.2013 10:27
lubimy z sosikiem i bez ...
ben-ka 19.02.2013 10:28
bardzo je lubię.
Poison1988 18.02.2013 13:11
moja największa słabość - uwielbiam je :)
cukiereczek 18.02.2013 08:52
lubię
Pyszota 18.02.2013 08:07
bardzo lubię
Kasia35 18.02.2013 07:44
ja też robię bez jajka
Ola1984 18.02.2013 07:24
Pysznie. Ja robię bez jajka :)
wyattearp 18.02.2013 07:17
proste i pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak