Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z marchewkowym farszem

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Od rana wiedzieliśmy, co chcemy zjeść. Kluski śląskie chodziły nam po głowie. Pytanie: Jak je „odświeżyć”? Rozwiązanie problemu przyszło przy „garach” ;)

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 750 gramów
mąka ziemniaczana 250 gramów
marchew 250 gramów
olej słonecznikowy 3 łyżki
cebula 1 sztuk
ząbki czosnku 2 sztuki
rosół drobiowy 150 mililitrów
kasza manna 2 łyżki

Sos:

masło 1 łyżka
cebula 1 sztuka
bulion warzywny 200 mililitrów
śmietana 0.5 szklanki
parmezan starty 0.5 szklanki
natka pietruszki 3 łyżki

Porada

W przepisie użyliśmy masła koziego.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z marchewkowym farszem

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną.

Marchew kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek i marchew, chwilę smażymy i zalewamy chochelką rosołu. Dodajemy estragon. Gotujemy do miękkości, blendujemy, mieszamy z kaszą manną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Z ciasta formujemy placki, na środek każdego kładziemy farsz, który otulamy ciastem. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Sos:

Posiekaną cebulę szklimy na maśle, zalewamy bulionem, blendujemy. Następnie dodajemy śmietanę i parmezan, podgrzewamy (nie zagotowujemy). Wrzucamy posiekaną natkę, mieszamy.

Kluski podajemy z sosem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 05.02.2019 14:39
Bardzo fajny przepis :)
Bożena Matuszczyk 04.02.2019 09:58
Pomysłowo i smacznie.Super przepis.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak