Kluski śląskie z marchewkowym farszem

Kluski śląskie z marchewkowym farszem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Od rana wiedzieliśmy, co chcemy zjeść. Kluski śląskie chodziły nam po głowie. Pytanie: Jak je „odświeżyć”? Rozwiązanie problemu przyszło przy „garach” ;)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki

    750 gramów
  • mąka ziemniaczana

    250 gramów
  • marchew

    250 gramów
  • olej słonecznikowy

    3 łyżki
  • cebula

    1 sztuk
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • rosół drobiowy

    150 mililitrów
  • kasza manna

    2 łyżki

Sos:

  • masło

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • bulion warzywny

    200 mililitrów
  • śmietana

    0.5 szklanki
  • parmezan starty

    0.5 szklanki
  • natka pietruszki

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną.

Marchew kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek i marchew, chwilę smażymy i zalewamy chochelką rosołu. Dodajemy estragon. Gotujemy do miękkości, blendujemy, mieszamy z kaszą manną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Z ciasta formujemy placki, na środek każdego kładziemy farsz, który otulamy ciastem. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Sos:

Posiekaną cebulę szklimy na maśle, zalewamy bulionem, blendujemy. Następnie dodajemy śmietanę i parmezan, podgrzewamy (nie zagotowujemy). Wrzucamy posiekaną natkę, mieszamy.

Kluski podajemy z sosem.

 

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy masła koziego.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

05.02.2019 14:39
Bardzo fajny przepis :)

Bożena Matuszczyk

04.02.2019 09:58
Pomysłowo i smacznie.Super przepis.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat