mazurek piaskowy

mazurek piaskowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka ziemniaczana

    20 dkg
  • cukier

    20 dkg
  • masło

    20 dkg
  • jajka

    4
  • otarta skórka z jednej cytryny

  • Polewa:

  • woda

    1/4 szklanki
  • kakao

    3 dkg
  • ocet

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć na pianę, dodając powoli mąkę, jajka i cukier. Ucierać składniki przez 30 minut. Otartą skórkę z cytryny dodać do ciasta i wymieszać. Wyrobione ciasto włożyć na posmarowaną blachę nadając mu charakterystyczny kształt mazurka.
Wstawić do piekarnika i wyjąc gdy osiągnie złoty kolor. Ostudzony polać polewą.
Polewa: cukier gotować z wodą- zdjąć pianę, aż będzie gęsty. Po ostudzeniu mieszać drewnianą łyżką do białości, dodać kakao i łyżkę octu i dokładnie wymieszać. Rozgrzać polewę i jeśli jest zbyt gęsta dodać nieco wody. Polać polewą mazurka uważając by masa nie przelała się przez okalający go grzebień.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna152

04.11.2011 16:59
fajny przepis

Katarzyna/kate1980

04.04.2011 21:03
bardzo fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat