Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona karkówka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1,5 kg
olej 8 łyżek
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 łyżka
pieprz 1 łyżeczka
keczup pikantny 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
tłuszcz do formy
cebula 2 szt
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona karkówka

Kroki postępowania

1
Mięso opłukujemy i osuszamy. Karkówkę najlepiej obwiązać sznurkiem, dzięki czemu nie będzie się ona rozpadać, będzie bardziej zwarta. Robię to przed posmarowaniem marynatą - wówczas mięso nie jest jeszcze śliskie od oleju.
Olej mieszamy z przyprawami i keczupem i smarujemy karkówkę z każdej strony. Następnie mięso zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 24 godz.
Krok 1 - Pieczona karkówka foto
2
Następnego dnia karkówkę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Obkładamy plastrami cebuli i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 1-1,20 min.
Krok 2 - Pieczona karkówka foto
3
Tak przygotowaną karkówkę możemy podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę do kanapek.
Krok 3 - Pieczona karkówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 06.04.2013 23:01
bardzo lubię :-)
Grazyna0211 06.02.2013 14:36
pyszne mięsko
olkaaa 23.01.2013 08:16
uwielbiam ją
babajaga1969 21.01.2013 13:38
karczek jest pyszny - smaczne :)
Poison1988 21.01.2013 06:55
Karkóweczka jak się patrzy :)))
ziutula
ziutula 21.01.2013 00:11
domowe mięsko jest dobre
Beatris 20.01.2013 23:30
Dobrze przyprawiony kawałek mięska.
kasiaw 20.01.2013 22:37
bardzo lubię pieczoną karkóweczkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak