Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowy z glazurą z czarnej porzeczki i białej czekolady
Spód
1. Do przygotowania spodu musisz zmiksować w malakserze biszkopty z kakao.
2. Następnie dodaj masło. Wszystko dokładnie zmiksuj.
3. Wyłóż równomiernie na blaszkę do pieczenia i dociśnij szpatułką.
4. Piecz przez 10 minut w temperaturze 160°C.
Masa sernikowa
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Odłóż do przestudzenia.
2. Zmiksuj ser z cukrem i ekstraktem waniliowym.
3. Dodawaj po jednym jajku.
4. Dalej miksując dodaj czekoladę i kakao.
5. Na koniec wlej alkohol. Dokładnie wymieszaj i wylej na spód biszkoptowy.
6. Piecz 40-60 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź.
Glazura z dżemu
1. W rondelku rozpuść dżem, aż będzie wodnisty.
2. Lekko przestudź i wylej na sernik.
Glazura z białej czekolady
1. Żelatynę rozpuść w łyżce gorącej wody.
2. Mleko zagotuj razem z glukozą.
3. Zdejmij z palnika, wlej rozpuszczoną żelatynę.
4. Dodaj pokruszoną białą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Zrób to delikatnie, aby nie napowietrzyć mikstury. Odłóż aby glazura lekko stężała.
5. Kiedy będzie lekko gęstnieć, wylej na wierzch sernika. Włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dekoracja
Pokrój sernik i udekoruj według upodobań.
Ja w końcu mogłam użyć swojej maty silikonowej do wykonywania mini tabliczek z czekolady i muszę przyznać, że efekt końcowy bardzo mi się spodobał. A Wam?
Smacznego!
www.sandrabakesaparty.pl