Babka z makiem i kakao

Babka z makiem i kakao

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 czubate szklanki
  • masło

    25 dkg
  • olej

    8 łyżek
  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • ocet 10 %

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    1 łyżka
  • mak

    0,5 szklanki
  • olejek migdałowy

    1 opakowanie
  • polewa czekoladowa

    1 biała
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z żółtkami. Dodać cukier i dalej ucierać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać ocet, olej, proszek do pieczenia oraz olejek i ucierać dalej. Do powstałej masy przesiać mąkę - 2 szklanki ( pozostawić sobie tak z łyżkę mąki będzie potrzebna później ). oraz pianę ubitą z białek i starannie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać mąkę, którą pozostawiliśmy, do drugiej kakao a do trzeciej mak. Do farmy wlać ciasto jasne, następnie kakaowe a na wierzch ciasto z makiem. Ciasto piec ok 40-50 min. Gotowe ciasto polać polewą. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

09.03.2015 11:17
Lubię takie babki

Norgiusz

26.01.2015 16:07
wygląda super!

IwonaKa

03.10.2014 17:17
świetnie wygląda i tak też pewnie smakuje

erym

30.09.2014 13:26
polewa jak wisienka na torcie!

Ela15

14.09.2014 20:41
świetna babka

romanrafal

05.08.2014 18:14
super babeczka

gibli

08.06.2014 08:51
bardzo fajna babeczka)

erym

18.04.2014 20:55
wyszla cudnie

olkaaa

12.03.2014 08:13
bardzo fajna

Seba

16.08.2013 15:32
uwielbiam babeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat