Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior nadziewany mięsem z otoczką warzywno-majonezową
Karczek oczyścić, umyć, osuszyć i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego i wymieszać z drobno pokrojoną cebulką. Odstawić na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek, wyłożyć mięso i podsmażać, aż będzie miękkie mieszając co jakiś czas. Wyłożyć na sito i poczekać aż ostygnie i spłynie cały tłuszcz z mięsa.
Pomidory i paprykę pokroić w drobną kostkę. Kalafiora układamy na półmisku wyłożonym sałatą. Z wierzchu odcinamy delikatnie kilka różyczek kalafiora. Odkładamy je na bok, a wgłębienia napełniamy przygotowanym mięsem. Odcięte różyczki można później powciskać w mięso mielone. Całość posmarować majonezem i posypać pokrojonymi pomidorami i papryką. Ja dodatkowo wokół główki kalafiora ułożyłam ugotowane na twardo połówki jajek.