Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z ziemniakami i czerwonymi buraczkami
Udka myjemy i gotujemy na pół miękko- około pół godziny. Następnie na blachę wlewamy kilka łyżek oleju, wykładamy podgotowane udka i posypujemy je przyprawą do kurczaka. Wkładamy na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180stopni.
Buraki gotujemy 30-40minut w zależności od ich wielkości, muszą być miękkie. Następnie obieramy je, płuczemy i ścieramy na tarce jarzynówce. Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy mąkę i podsmażamy je. Następnie dodajemy starte buraczki i na bardzo małym ogniu smażymy je, około 10minut. Następnie dodajemy śmietanę i ocet. Chwilkę smażymy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki, smażone buraczki i udko z kurczaka wykładamy na talerz.
Smacznego!