Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowy z owocami
Ananasy osączyłam dokładnie z zalewy, większość pokroiłam w małe kawałeczki, część zostawiłam do dekoracji. Śmietanę ubijałam przez kilka minut aż dobrze zgęstniała. Dalej ubijając dosypałam zagęstniki zmieszane z cukrem pudrem i ubiłam całość na sztywno. Do 3/4 śmietany dodałam posiekanego ananasa, wymieszałam. Jeden blat wyłożyłam na paterę/talerz deserowy, nasączyłam go lekko zalewą z ananasów, wyłożyła masę śmietanową z ananasami (jeśli mamy 3 blaty to wykładamy połowę masy), przykryłam drugim blatem, docisnęłam lekko. Śmietaną bez ananasów posmarowałam boki i wierzch tortu. Przy pomocy rękawa cukierniczego zrobiłam małe rozetki dookoła. Boki obsypałam wiórkami a na wierzchu poukładałam kawałki ananasa i plasterki kiwi - kiwi układamy dopiero przed samym podaniem! Dobrze, żeby tort postał w lodówce 4-6 godzin przed podaniem.