Tort pinacolada

Tort pinacolada

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tort pinacolada to nic innego jak przepis na tort ananasowo-kokosowy, inspirowany smakiem karaibskiego koktajlu alkoholowego. Za każdym razem, gdy pojawia się na przyjęciach robi duże wrażenie. Chociaż wygląda elegancko i wykwintnie wcale nie jest skomplikowany do przygotowania. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt śr. 28 cm:

  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • żółtko jajek

    4 żółtka
  • jajko

    2 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • aromat śmietankowy

  • woda

    100 mililitrów
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier

    2/3 szklanki

Na bezę:

  • białko

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • wiórki kokosowe

    200 gramów
  • sól

    1 szczypta

Na masę:

  • mleko

    1 litr
  • budyń śmietankowy

    4 sztuki
  • masło lub margaryna

    500 gramów
  • ananas z puszki

    1,5 puszki

Dodatkowo:

  • pralinki kokosowe

    200 gramów
  • sok ananasowy z puszki

  • malibu

    200 mililitrów
  • ananas w puszce

    1/2 puszki
  • wiórki kokosowe

    100 gramów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tort pinacolada

- przepis na tort kokosowy z ananasem,

- idealnie puszysty biszkopt,

- sprawdzi się na różne okazje: urodziny czy jubileusze, 

BISZKOPT

1. Jaja zmiksować z cukrem, dodać proszek do pieczenia, wodę, a następnie wsypywać po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. 2. Piec przez 30 minut w 180 stopniach i zostawić do ostygnięcia


BEZA

1. białka zmiksować z solą na sztywną masę, stopniowo dodawać cukier, a potem wiórki kokosowe, tak aby beza nie opadła.

2. Piec 20-25 minut w 180 stopniach aż beza będzie lekko brązowa i krucha, zostawić do ostygnięcia.

MASA 

1. 4 Budynie ugotować w 1 l mleka i zostawić do całkowitego ostygnięcia. (budyń ma być całkowicie zimny).

2. 1 i 1/2 puszki ananasów odsączyć i drobno posiekać.

3. Dwie margaryny w temperaturze pokojowej zmiksować na puszysto, po czym dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu.

4. Kiedy już cała masa jest zmiksowana dodać pokrojone ananasy i delikatnie, za pomocą łyżki wymieszać.

PRZEŁOŻENIE

1. Biszkopt przeciąć na pół. Sok z jednej puszki ananasów zmieszać z 200 ml Malibu. Masę dzielimy na 4 części.

2. Połówkę biszkoptu nasączyć połową syropu ananasowego wymieszanego z Malibu, na to wykładamy 1/4 masy i kokosową bezę, następnie znów 1/4 masy, biszkopt nasączony ponczem i znów masę. Pozostałą 1/4 masy smarujemy boki tortu.

3. Dekorujemy 100 g wiórków kokosowych (boki i górę tortu), 1/2 puszki ananasa i ciasteczkami kokosowymi.

SMACZNEGO!

Jeśli w najbliższym czasie macie w planach organizację przyjęcia i szukacie sprawdzonego i pysznego przepisu na tort to właśnie ten przepis na tort pinacolada może się Wam okazać pomocny! Połączenie kokosu z ananasem daje ciekawy smak, a do tego całość przełamaną zostaje słodyczą bezy. Efekt jest genialny!

Joanna Kryla
Jeżeli tort jest przeznaczony dla dzieci rezygnujemy z malibu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Patrycja33 03.10.2016 09:55
pyszny torcik:-)
Diana Rusiłowicz 02.10.2016 00:35
Ale cudo! :)
ada.la 28.09.2016 12:36
ciekawy ten torcik
norweska20 28.09.2016 12:05
prezentuję się smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat