Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort pinacolada

4.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tort pinacolada to nic innego jak przepis na tort ananasowo-kokosowy, inspirowany smakiem karaibskiego koktajlu alkoholowego. Za każdym razem, gdy pojawia się na przyjęciach robi duże wrażenie. Chociaż wygląda elegancko i wykwintnie wcale nie jest skomplikowany do przygotowania. 

Składniki:

Biszkopt śr. 28 cm:

mąka pszenna 5 łyżek
żółtko jajek 4 żółtka
jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
aromat śmietankowy
woda 100 mililitrów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 2/3 szklanki

Na bezę:

białko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
wiórki kokosowe 200 gramów
sól 1 szczypta

Na masę:

mleko 1 litr
budyń śmietankowy 4 sztuki
masło lub margaryna 500 gramów
ananas z puszki 1,5 puszki

Dodatkowo:

pralinki kokosowe 200 gramów
sok ananasowy z puszki
malibu 200 mililitrów
ananas w puszce 1/2 puszki
wiórki kokosowe 100 gramów

Porada

Jeżeli tort jest przeznaczony dla dzieci rezygnujemy z malibu.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort pinacolada

- przepis na tort kokosowy z ananasem,

- idealnie puszysty biszkopt,

- sprawdzi się na różne okazje: urodziny czy jubileusze, 

BISZKOPT

1. Jaja zmiksować z cukrem, dodać proszek do pieczenia, wodę, a następnie wsypywać po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. 2. Piec przez 30 minut w 180 stopniach i zostawić do ostygnięcia


BEZA

1. białka zmiksować z solą na sztywną masę, stopniowo dodawać cukier, a potem wiórki kokosowe, tak aby beza nie opadła.

2. Piec 20-25 minut w 180 stopniach aż beza będzie lekko brązowa i krucha, zostawić do ostygnięcia.

MASA 

1. 4 Budynie ugotować w 1 l mleka i zostawić do całkowitego ostygnięcia. (budyń ma być całkowicie zimny).

2. 1 i 1/2 puszki ananasów odsączyć i drobno posiekać.

3. Dwie margaryny w temperaturze pokojowej zmiksować na puszysto, po czym dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu.

4. Kiedy już cała masa jest zmiksowana dodać pokrojone ananasy i delikatnie, za pomocą łyżki wymieszać.

PRZEŁOŻENIE

1. Biszkopt przeciąć na pół. Sok z jednej puszki ananasów zmieszać z 200 ml Malibu. Masę dzielimy na 4 części.

2. Połówkę biszkoptu nasączyć połową syropu ananasowego wymieszanego z Malibu, na to wykładamy 1/4 masy i kokosową bezę, następnie znów 1/4 masy, biszkopt nasączony ponczem i znów masę. Pozostałą 1/4 masy smarujemy boki tortu.

3. Dekorujemy 100 g wiórków kokosowych (boki i górę tortu), 1/2 puszki ananasa i ciasteczkami kokosowymi.

SMACZNEGO!

Jeśli w najbliższym czasie macie w planach organizację przyjęcia i szukacie sprawdzonego i pysznego przepisu na tort to właśnie ten przepis na tort pinacolada może się Wam okazać pomocny! Połączenie kokosu z ananasem daje ciekawy smak, a do tego całość przełamaną zostaje słodyczą bezy. Efekt jest genialny!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 03.10.2016 09:55
pyszny torcik:-)
Diana Rusiłowicz 02.10.2016 00:35
Ale cudo! :)
ada.la 28.09.2016 12:36
ciekawy ten torcik
norweska20 28.09.2016 12:05
prezentuję się smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak