Mchali - sałatka gruzińska

Mchali - sałatka gruzińska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki średniej wielkości

    4
  • szkl. łuskanych, pokruszonych orzechów włoskich

    1/3
  • z jednej, dużej cytryny

    sok
  • łyżki posiekanej natki pietruszki

    2-4
  • ząbki czosnku

    3-4
  • sól, pieprz mielony, cukier

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki umyć, ugotować albo upiec w piekarniku. Ostudzone obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać drobno, zalać sokiem z cytryny, odstawić na 15 min.. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać razem z cebulą do buraków. Dosypać natkę i orzechy, polać olejem. Całość oprószyć solą, cukrem i mielonym pieprzem, odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły. Podawać jako dodatek do mięs albo samodzielną przekąskę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewelina/bunia

20.06.2012 22:53
śliczne wiec pewnie i pyszne

Grażyna13

17.08.2011 15:28
Super,wypróbuję :)

Koper

19.12.2010 21:49
Wygląda apetycznie

Ewa104

02.11.2010 07:49
Smakowitości!

pioge7

27.10.2010 19:27
palce lizać :P

Ewa111

13.07.2010 18:08
Ale kolorki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat