Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z cielęciną i warzywami
Warzywa włożyć do garnka, zalać wodą tak, aby ledwo je przykrywała. Przyprawić i dusić przez 20 minut. Następnie odcedzić, a wywar odstawić na później.
Cebulę i pietruszke posiekać.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, wrzucając zamiast soli, kostkę bulionu.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć w nim cielęcinę do zrumienienia, dodać cebulę i dusić około 10 minut. Dodać wątrobę i smażyć ciągle mieszając przez następnie 2 minuty. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, estragonem i koperkiem.
Ryż odsączyć i zmieszać dokładnie z mięsem, jarzynami i posiekana pietruszką. Do filiżanek wypłukanych gorącą wodą nakładać porcje ryżu, lekko ugniatać, a następnie wykładać na półmisek i włożyć do lekko nagrzanego piekarnika.
W małym rondlu roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać i zalać odstawionym wywarem z jarzyn, zagotować, przyprawić i podbić roztrzepanym jajkiem.
Sos i ryż podawać oddzielnie.