Calzone z pieczarkami i piersią kurczaka

Calzone z pieczarkami i piersią kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 gram
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże

    20 gram
  • woda letnia

    250 mililitr
  • mąka

    1 łyżka
  • pieczarki

    500 gram
  • pierś z kurczaka

    250 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • feta

    1/2 opakowanie
  • tymianek

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    1 szczypta
  • jaja

    1 sztuka
  • mleko

    1 łyżka
  • sezam

    2 łyżka
  • oliwa z oliwek

    2 łyżka
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski i wsypać sól. Drożdże pokruszyć do kubka, dodać cukier, wodę i 1 łyżkę mąki. Rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Podrośnięte drożdże dodać do mąki i zagnieść ciasto, podlać oliwą. Wyrobić około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Miskę z zagniecionym ciastem przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 45 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Na patelni rozgrzać oliwę. Na oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę pierś. Usmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki pokrojone na plasterki. Podsmażyć do odparowania wody. Pod koniec dodać fetę w kostkach, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Przestudzić. Wyrośnięte ciasto rzucić na stolnicę i odgazować wyrabiając przez chwilę. Rozwałkować na około 0,5 cm płat i wykrawać okręgi średnicy około 20 cm. Na jedną stronę pieroga nakładać po 2-3 łyżki farszu i sklejać brzegi dobrze dociskając. Można użyć widelca lub pomóc sobie zwilżonym wodą palcem. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka. Posypać sezamem (kminkiem) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 30 minut do zarumienienia i upieczenia się ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

21.01.2017 20:14
Pysznie wyglada

pestka

29.11.2016 15:28
pyszny obiad

IZABELA29

22.08.2016 09:22
super wypiek

Ada-Gaba

12.05.2016 08:34
chętnie wypróbuję

ben-ka

18.04.2016 11:01
Apetycznie wygląda.

Grazyna0211

30.03.2016 11:54
smaczne danie

Klausia

01.03.2016 17:15
mm na pewno pyszne

Norgiusz

09.03.2014 06:02
mmm... pysznie wygląda

Kejti

22.02.2014 23:21
Wygląda pięknie,głodna się zrobiłam :-)

norweska20

13.12.2013 10:17
smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat