Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bretońska z kolorowej fasolki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasolka nakrapiana 30 dag
kiełbasa 3 szt
cebula 1
margaryna 1-2 łyżki
mąka pszenna 6 łyzek
majeranek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Bretońska z kolorowej fasolki

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy fasolę, zalewamy ją zimną wodą (tak aby poziom wody był przynajmniej o połowę wyższy niż poziom fasoli) i pozostawiamy na noc, aby napęczniała. Następnego dnia odlewamy pozostałą wodę, fasolę przekładamy do garnka i wlewamy ok 2 litry świeżej, zimnej wody i nastawiamy na gaz.
Krok 1 - Bretońska z kolorowej fasolki foto
2
W tym czasie obraną cebulę oraz kiełbasę kroimy w kostkę.
Krok 2 - Bretońska z kolorowej fasolki foto
3
Na patelni rozpuszczamy margarynę i przesmażamy na niej cebulkę, po chwili dodajemy kiełbaske i całość smażymy jeszcze 4 minut. Po 30 minutach od zagotowania fasolki dodajemy przesmażona z cebulą kiełbasę i dalej gotujemy.
Krok 3 - Bretońska z kolorowej fasolki foto
4
Na suchej patelni rumienimy mąkę aby miała lekko brązowy kolor - studzimy. Kiedy fasola jest miękka, to do mąki wlewamy stopniowo wywar spod fasoli i łaczymy by nie powstały grudki - przelewamy do garnka, doprawiamy i gotujemy jeszcze chwile.
Krok 4 - Bretońska z kolorowej fasolki foto
5
Gorącą fasolkę podajemy razem z chlebem.
Krok 5 - Bretońska z kolorowej fasolki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 20.09.2012 18:32
zawsze robiłam z fasoli ;Jasiek" ale ta wygląda smakowicie
babajaga1969 13.09.2012 08:39
pożywne danie
Wacław 11.09.2012 09:41
ja też uwielbiam fasolę !
Katarzyna/kate1980 08.09.2012 21:49
super
ziutula
ziutula 08.09.2012 16:46
moje smaki na talerzu...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak