Tort z truskawkową bitą śmietaną

Tort z truskawkową bitą śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawka

    600 g
  • cukier

    100 g
  • łyżek pomarańczowego likieru

    6 łyżek
  • listków białej żelatyny

    6 łyżek
  • śmietanki kremówki

    1/2 + 1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

#1

Oczyszczone truskawki opłukać i osuszyc. Dodać cukier oraz likier i odsta­wić do schłodzenia.
# 2

Żelatynę namoczyć w zimnej wo­dzie. 1/2 l kremówki dokładnie ubić. Najładniejsze truskawki odłożyc do przybrania resztę zetrzeć w mikserze.
# 3

żelatynę podgrzewać, stale mieszając aż się rozpuści. Dodać puree truskawkowe, chwilę chłodzić.
# 4

Do formy tortowej włożyć spód biszkoptowy. Boki formy wysma­rować tłuszczem i wyłożyć perga­minem. Puree truskawkowe wy­mieszać z bitą śmietaną. Otrzymany krem nałożyć na spód biszkoptowy i docisnąć drugim biszkoptem.
# 5

Tort schłodzić. Wyjąć z formy, posma­rować i przybrać bitą śmietaną z do­datkiem cukru waniliowego oraz połówkami truskawek. Powierzchnię posypać orzeszkami pistacjowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat