Placek z rabarbarem na tortownicy

Placek z rabarbarem na tortownicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • cukier

    240 g
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • jajo

    1 szt
  • masło

    85 g
  • rabarbar

    750 g
  • żelatyna

    6 płatków
  • budyń waniliowy

    1 torebka
  • mleko

    1/2 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wysyp mąkę na stolnicę, zrób wgłębienie, dodaj 65g zimnego masła. Wbij jajko, dodaj proszek do pieczenia i szybko wyrób ciasto. Włóż do lodówki na pół godz. Rabarbar potnij w kawałki. Włóż do garnka, dodaj 125g cukru i zagotuj. Dodaj namoczoną żelatynę, wymieszaj i schłodź. Ciastem wyłóż tortownicę i piec ok 10 min. Ugotuj budyń z mlekiem, dodaj resztę masła i cukru, wymieszaj i odstaw. Na tartę rozłóż krem budyniowy, zalaej galaretką rabarbarową. Włóż do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Juleczka20

25.07.2011 10:30
pyszne ciasto

ronald88

05.07.2011 00:12
super

ronald88

05.07.2011 00:11
super

irenka

14.06.2011 21:46
pyszne

Kopiko1983

27.03.2011 21:26
Z rabarbarem...mniam!!!

KasiaK90

14.03.2011 10:42
przepycha

malaczarna23

26.02.2011 12:57
pyszny

darus

17.01.2011 13:47
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat