Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowo brzoskwiniowy biszkopt
Kroki postępowania
Następnie dodać żółtka i chwilę mieszać.
Potem dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito.
Na wolnych obrotach połączyć mąkę z jajkami.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną lub masłem i wysypać bułką tartą.
Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić ja do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy, wystudzić i przekroić na dwa placki.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i również pokroić w kostkę.
Odlać 1/3 szk soku z brzoskwiń a resztę wlać na patelnie lub do rondla.
Wrzucić pokrojone jabłka i smażyć je aż będą miękkie.
Następnie dodać brzoskwinie i nadal chwilę smażyć.
Na koniec wsypać galaretkę i mieszać masę owocową aż się rozpuści.
Masę chwilkę przestudzić.
Krążki ciasta ułożyć na dwóch paterach lub talerzach i nasączyć je mieszanką soku i wody.
Na każdy z nich wyłożyć połowę masy owocowej.
Wyrównać lekko powierzchnię.
Śmietaną pokryć masę owocową według dowolnego wzoru.