Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z truskawkami i śmietaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
truskawki świeże
smietana 18%
cukier kryształ do smaku
cukier wanilinowy 1 op
woda 1 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z truskawkami i śmietaną

Ciasto robi się bardzo łatwo. Wystarczy do mąki dolewać wodę i mieszać az do uzyskania jednej kuli ciasta którą następnie trzeba kilka minut ugniatać. Kiedy ciasto juz jest miękkie i elastyczne pakujemy je do woreczka foliowego i pozostawiamy na około10-15 minut żeby "odpoczęło" wtedy jest naprawdę delikatne i elastyczne i mozna rowałkować je na baaardzo cieniuteńki placek.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka. Truskawki kroimy w kosteczkę ( można wkładac połówki lub nawet całe ale ja lubię kosteczkę)i nadziewamy nimi kółka. Zalepiamy. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy do wypłynięcia. Podajemy polane smietaną z cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 23.07.2012 15:33
:) ale smakowitości!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak