Przepis i sposób przygotowania na: Popcorn w karmelu
Popcorn to wszystkim dobrze znana przekąska, którą możemy kupić w każdym kinie! To on kojarzy nam się seansami najnowszych filmów, które oglądamy wraz z bliskimi w ulubionym kinie. Czasami jednak decydujemy się na obejrzenie filmu w domu, więc na tę okazję warto zrobić swoją ulubioną przekąskę – karmelowy popcorn.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić popcorn w garnku
- jak zrobić karmelowy popcorn
- jak zrobić karmel do popcornu
1. Do głębokiego garnka wlewamy cienką warstwę oleju i mocno podgrzewamy. Gdy będzie gorący wrzucamy kukurydzę, przykrywamy garnek pokrywką i podgrzewamy, co jakiś czas potrząsając garnek. Gdy przestanie strzelać zdejmujemy garnek z ognia.
2. Dużą miskę smarujemy cieniutko olejem i wsypujemy tam kukurydzę. Na wierzch sypiemy pokrojone orzeszki.
3. Na dużej patelni roztapiamy masło, miód i cukier, mieszając cały czas. Gdy zacznie bulgotać zmniejszamy gaz na średni i gotujemy, już nie mieszając. Gdy zmieni kolor na złoty, dodajemy sodę, mieszamy i wylewamy gorący syrop na popcorn.
4. Dokładnie mieszamy, by pokrył cały popcorn. Podajemy, gdy zaschnie karmel.