Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec według Halinki
Kroki postępowania
Do składników na ciasto:
Wodę gotujemy z cukrem i studzimy, dodajemy do tego żółtka i olej - ucieramy. następnie dodajemy 3 szklanki mąki zmieszane z proszkiem - mieszamy łyżką, na sam koniec dodajemy pianę z białek - delikatnie mieszamy i dzielimy na 2 częsci. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, do drugiej kakao, mieszamy i przelewamy do wąskich blaszek, pieczemy 35minut, po ostudzeniu kroimy na kromeczki
2 szklanki mleka gotujemy z cukrem, pozostałe mieszamy z mąką i wlewamy do pzoostałego - gotujemy gęsty budyń. Miękkie masło z margaryna miksujemy, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń.
Gotowym kremem smarujemy kromeczki na przemian i dociskamy, na koniec ciasto polewamy polewą kakaową lub czekoladową i dekorujemy.