Aligot

Aligot

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kartofli

    1,2 kg
  • ementalera

    60 dag
  • śmietany

    150 ml
  • masła

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    4
  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kartofle obrać, umyć i ugotować w dużej ilości osolonej wody (20-25 minut). Odcedzić, odparować i zmiksować na puree.

Czosnek obrać i zmiażdżyć. Ser zetrzeć na tarce.

Puree połączyć z masłem i śmietaną. Dodać czosnek i starannie wymieszać. Umieścić w pojemnym rondlu o dużej średnicy, który wstawić do odpowiedniej wielkości rynienki z wrzącą wodą.

Dodać ser i bardzo intensywnie mieszać drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednorodnej, lśniącej i ciągliwej masy. Doprawić solą i pieprzem. Podawać.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat