Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka grzuszkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 30 dag
spirytus 70% 1,5 litra
brandy 50 ml
woda 0,2 litra
Kwas cytrynowy Prymat 1/2 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 10 szt
wanilia 1/2 laski
gruszki 2 odmiana: "bergamotka"
brązowy rum 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka grzuszkowa

Uwaga: Aby uzyskać spirytus 70 %, należy zmieszać w równych proporcjach spirytus 96% z wódką 40%. pozbawione ogonków gruszki umyć i pokroić w ćwiartki. Dodać do owoców przyprawy, zalać spirytusem. Odstawić w ciepłe miejsce na rok. Zagotować wodę z cukrem. Zalać nalew, dodać wystudzony syrop, rum, brandy i kwasek cytrynowy, wymieszać. Nalewkę przefiltrować przez bibułkę filtracyjną i rozlać do ciemnych butelek. Do degustacji nadaje się po pół roku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak