Przepis i sposób przygotowania na: Uszka pieczarkowe
Na ciasto:
350 g mąki,
1 jajko,
70 g margaryny.
Farsz:
400 g pieczarek,
100 g margaryny,
10 dag cebuli.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy jajko i siekamy nożem. Następnie dodajemy roztopioną margarynę i zagniatamy ciasto. Pieczarki wraz z cebulą płuczemy, obieramy i kroimy. Przysmażamy w rondelku, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Ciasto cienko rozwałkowujemy, kroimy w małe kwadraciki. Po środku każdego kwadracika kładziemy małą łyżeczkę farszu. Składamy w małe trójkąciki, brzegi smarujemy wodą i przeciwległe dwa końce zlepiany na kształt uszka. Tak przygotowane uszka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody dodając odrobinę oliwy, aby się nie posklejały. Po wypłynięciu na wierzch, wyjmujemy i odcedzamy. Spożywamy na ciepło same, z dowolnym sosem, surówką czy też popijając barszczyk.