Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowa zupa ze śmietaną
1 opakowanie włoszczyzny,
20 dag pieczarek,
1 cebula,
5 dag masła,
2 łyżeczki mąki,
½ szklanki śmietany,
sól i pieprz do smaku,
odrobina koperku i pietruszki.
Przygotowanie:
Pieczarki płuczemy i drobno kroimy. Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w słupki. Następnie podsmażamy razem z pieczarkami i cebulą. Podsmażone pieczarki i włoszczyznę zalewamy 1,5 litra wrzącej wody. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut. Mąkę mieszamy ze śmietaną, zagęszczamy zupę i zagotowujemy. Zupę przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy z natką pietruszki i koprem na talerzu.