Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z pulpetami
1 główka kapusty,
po kilka sztuk: cebuli, marchwi i pietruszki,
30 dag mielonego mięsa,
1 kromka bułki,
1 łyżka natki pietruszki,
1 jajko,
5 dag tłuszczu,
2 łyżki mąki,
odrobinę pietruszki i kopru,
3 pomidory,
1 łyżka przyprawy do zup w płynie,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować. Pozostałe warzywa pokroić. Wszystko zalewamy ok. 2 litrami wrzącej wody, solimy i gotujemy. Mięso mielone wyrabiamy z dodatkiem namoczonej i odsączonej bułki, jajkami, zieleniną. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Następnie formujemy niewielkie pulpety i wrzucamy do gotującego się kapuśniaczku. Mąkę na sucho lekko zrumienić i wymieszać z tłuszczem po czym podprawić kapuśniaczek. Do smaku dodajemy przyprawę do zup, dodajemy zieleninę i obrane ze skórki a następnie drobno pokrojone pomidory. Zupę podajemy z ziemniakami lub chlebem.