Cykorię umyć , osuszyć, pokroić w paseczki ok 1 cm.Zagotować 1 litr wody , posolić do smaku , dodać pokrojoną cykorię.Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut . Następnie odcedzić , dobrze odsączyć z wody.Cebulę pokroić w piórka . Marchewkę obrać , pokroić w drobniutką kosteczkę. Rozgrzać na głębokiej patelni 2 łyżki oleju , włożyć marchewkę, cebulę , dusić pod przykryciem do miękkości . Pokroić szynkę w kosteczkę, dodać do marchewki i cebuli. Następnie dodać cykorię , doprawić do smaku czosnkiem , solą oraz pieprzem i jeszcze razem dusić ok 10 minut.Boczek pokroić w plasterki , usmażyć. Uduszone warzywa rozłożyć na 4 talerze , na wierzch położyć po 2 plasterki smażonego boczku . Podawać z chlebem razowym.