barszcz ukraiński

barszcz ukraiński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    40 dkg
  • włoszczyzna

    20 dkg
  • woda

    1 1/2 litra
  • ziemniaki

    15 dkg
  • świerze pomidory

    40 dkg
  • Kwas burakowy

    1/8 litra
  • mąka

    2 dkg
  • śmietana

    1/8 litra
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

  • pieprz

  • cukier do smaku

  • ketchup

    6 dkg
  • kapusta włoska

    15 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

fasolę opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie, ugotować; osolić gdy jest miękka. z połowy buraczków i włoszczyzny ugotować wywar, resztę opłukanych i oczyszczonych buraków pokroić w ciękie paski, ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. pod koniec dodać poszatkowaną kapustę i rozdrobnione w kostkę ziemniaki, pomidory ugotować w małej ilości wody i przetrzeć. do wywaru dodać mąkę rozmieszaną z 1/8 litra śmietany zagotować. wszystkie składniki połączyć razem i dodać kwas burakowy, czosnek, doprawić do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Marta98

30.04.2011 20:38
super

misia53

08.10.2010 11:11
Często robię taki barszcz , czasami daję bób.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat