Przepis i sposób przygotowania na: Deser jogurtowy z musem owocowym
Zalać zimną wodą i przestudzić.
Obrać, pokroić na cząstki i wrzucić do blendera.
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody i odstawić do spęcznienia.
Rabarbar obrać z włókien, pokroić, udusić z cukrem i małą ilością wody.
Galaretkę wsypać do 100ml wrzątku i rozpuścić mieszając.
Ostudzić uduszony rabarbar i przelać do blendera, dodać truskawki i wlać rozpuszczoną galaretkę - miksować na puszysty koktajl.
Namoczoną żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Jogurt doprawić cukrem, startą skórką i wyciśniętym sokiem z cytryny - pomieszać z rozpuszczoną żelatyną.
Naczynie do deseru posmarować cienko olejem, aby łatwiej było wyjąć gotowy deser.
Na dno naczynia wylać jogurt.
Na wierzch wylać mus owocowy i wstawić całość do lodówki na kilka godzin.