Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z biszkoptami
Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier dalej ubijać.
Do ubitej piany stopniowo dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak, delikatnie wymieszać.
Pianę makową wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika piec w 180 stop.przez ok.30 minut.
MASA
Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać ostudzone mleko i wsypywać też mleko w proszku, wymieszać.
GALARETKI:
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia.
Na wystudzone ciasto makowe, wyłożyć masę z mleka, na masie układać biszkopty moczone w wódce i obsypane wiórkami z makiem.
Wierzch ciasta zalać galaretką, odstawić do lodówki