Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto makowe z biszkoptami

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białka jaj
8 szt
cukier
1 szkl
mak suchy
0,5 szkl
mąka
0,5 szkl
proszek do pieczenia
1 łyżka
masa
mleko
0,5 szkl
cukier
0,5 szkl
margaryna
250 g
cukier waniliowy
2 opak
Sklep Prymat
mleko w proszku
2 szkl
biszkopty okrągłe
1 paczka
mak suchy
1 łyżka
galaretka zielona
2 opak
wiórki kokosowe
2 łyżki
wódka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z biszkoptami

Białkowe z makiem
Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier dalej ubijać.
Do ubitej piany stopniowo dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak, delikatnie wymieszać.
Pianę makową wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika piec w 180 stop.przez ok.30 minut.

MASA
Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać ostudzone mleko i wsypywać też mleko w proszku, wymieszać.
GALARETKI:
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia.
Na wystudzone ciasto makowe, wyłożyć masę z mleka, na masie układać biszkopty moczone w wódce i obsypane wiórkami z makiem.
Wierzch ciasta zalać galaretką, odstawić do lodówki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 15.05.2012 15:10
mniam
Agnieszka91 14.05.2012 20:14
fajne
halina55 14.05.2012 20:08
Rewelacja
jolanta19 14.05.2012 20:01
super
Emilia22 14.05.2012 19:44
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak