Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na żytnim zakwasie
Uzywamy mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
Wszystkie składniki miksujemy mikserem by się dobrze połączyło. Ciasto jest dość gęste.
Formę keksówkę o długości 34 cm smarujemy margaryną lub olejem i posypujemy mąką .
Przekładamy ciasto do formy, gładzimy metalową łyżką maczaną w wodzie by ciasto się do niej nie przyklejało.
Najlepiej naszykować chleb wieczorem.!!!
Zostawiamy przykryte ciasto w formie na 12 godzin.
Po tym czasie wstawiamy do nagzranego piekarnika do 220 stopni C i pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 40 minut.
Po upieczeniu delikatnie odkrawamy od formy i wyciągamy na czystą ściereczkę .Studzimy 30 minut.
Po tym czasie chleb jest gotowy do spożycia.