Przepis i sposób przygotowania na: sernik z pietruszką i brokułem
Kroki postępowania
Pietruszkę ugotować na parze, po wystygnięciu obrać i rozgnieść widelcem. Brokuł blanszować na parze 2-3 minuty, odciąć łodyżki.
Ser twarogowy chudy zmiksować na gładką masę ze śmietaną kremówką. W razie potrzeby dodać więcej śmietanki, gdy ser jest suchy. W misce zmieszać ser, rozgniecioną pietruszkę i same różyczki brokuła.
Do masy dodać mąkę lub skrobię kukurydzianą rozpuszczoną dokładnie w niewielkiej ilości wody. Doprawić solą (niewiele potrzeba), pieprzem i gałką muszkatołową.
Dwie kromki chleba razowego rozmoczyć w małej ilości ciepłej wody i rękoma wyrobić masę konsystencji plasteliny. Formę (23cm średnicy) wysmarować oliwą, na dno wcisnąć masę chlebową (użyć foli do żywności jeśli klei się do rąk). Na to przełożyć masę serową, wygładzić powierzchnię.
Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Kroić po wystygnięciu. Smacznego.