Przepis i sposób przygotowania na: Mus pomaranczowo-jogurtowy
2. Cukier zalać 6 łyżkami wody. Rozpuścić. Do gorącego syropu wrzucić wiórki. Gotować 15 minut. Odsączyć. Syrop wystudzić.
3. Jogurt ubić z sokiem i syropem z pomarańczy. Doprawić cukrem waniliowym. Wymieszać z żelatyną. Przelać do naczynek. Wstawić na 4 godziny do lodówki.
4. Pomarańcze obrać. Podzielić na cząstki. Deser wyjąć na talerze. Udekorować cząstkami pomarańczy i skórką.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut
Zamiast jogurtu można zrobić go z potrójnie zmielonego białego sera (około 200g), wymieszanego z bitą śmietaną (4 łyżki). Żelatynę można zastąpić galaretką pomarańczową, rozpuszczoną w szklance wody.