Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym
Gotowe ziemniaki zmielić razem z serem, dodać cebulkę, przyprawić solą ,pieprzem.
Rozetrzeć cukier z pokruszonymi drożdżami, odstawić na 3 minuty. Mąkę przesiać, dodać żółtka, cukier, masło, jajko, sól, śmietanę i drożdże, całosć siekać nożem. Jak składniki zaczną się łączyć szybko ugnieść, rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia, wykroić kwadraty, nakładać po łyżce farszu, zlepić jak pierogi, ułożyć na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok 30 minut.
Podawać z dipem czosnkowym, lub ze smażoną cebulką.