Ryż zapiekany z owocami

Ryż zapiekany z owocami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 szkl
  • mleko

    1 szkl
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • jaja

    2 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • tłuszcz

    1 łyżka
  • tarta bułka

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Umyty ryż wsypać do wrzącej wody (1 szkl) i ugotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dołożyć miękki, przestudzony ryż oraz pianę z białek i ostrożnie wymieszać. Połowę ryżu włożyć do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką prodiża. Ułożyć na nim warstwę dżemu z borówek, przykryć drugą warstwą ryżu, wyrównać powierzchnię skropić tłuszczem i zapiec ok 20 min. Podawać ze śmietaną z cukrem i wanilią lub cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Halina14

17.05.2013 14:24
ciekawy przepis

Ada-Gaba

08.09.2012 12:38
bardzo lubię

malinyWkuchni

24.06.2012 11:32
Coś nowego i ciekawego. Uwielbiam słodkie zapiekanki, muszę to wypróbować!

melonik

28.05.2012 21:18
super

melonik

28.05.2012 21:18
super

Marta1986

20.04.2012 13:48
pycha

marzenciak1985

07.03.2012 22:28
mniam

Justyna87

26.02.2012 22:27
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat