Przepis i sposób przygotowania na: Sernik ananasowy
2,5 szkl. mąki pszennej,
3 łyzki cukru pudru,
200g margaryny,
5 żółtek,
łyżka kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
1 kg białego sera,
1/2 szkl. cukru,
12,5 dag margaryny,
budyń śmietankowy,
cukier waniliowy,
jajko,
puszka ananasów.
Pianka:
5 białek,
kisiel cytrynowy,
1/2 szkl. cukru,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
1. Ze składników zagnieść ciasto. 3/4 ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Resztę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika.
2. Ser zemleć dwukrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko i cukier waniliowy. Dodawać po łyżce zmielonego twarogu. Wsypać sproszkowany budyń. Ciasto z lodówki Wyłożyć na tortownicę o średnicy 27cm. Na to rozprowadzić masę serową i pokrojone w kosteczkę, odciśnięte z soku ananasy.
3. Białka ubić ze szczypta soli i z cukrem. Dodać resztę proszku oraz sproszkowany kisiel. piane wyłożyć na ananasy. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze przez 10 min.