Przepis i sposób przygotowania na: torcik kokosowy z warstwą z dyni
Proporcje na 3 kawałki.
Ciasto złożone na pół (2 warstwy).
Mleko kokosowe podzielić na pół. Pól do cista i pół na wierzch jako galaretka.
Pól mleka kokosowego zmiksować z jajami, dodać połowę cukru i połowę wiórków kokosowych, dodać mąkę (ja użyłam razowej) zmieszaną z sodą. Wylać na okrągła formę (20cm średnicy) wysmarowaną olejem i piec 30-40 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Mus z dyni zagotować z łyżką cukru, dodać 3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 wody. Po ostudzeniu dodać sok z pomarańczy.
Połowę mleka kokosowego zmieszać z resztą wiórków, łyżką cukru i 3-4 łyżkami żelatyny rozpuszczonymi w 1/4 szklanki wody. Odstawić do ostygnięcia.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, gdy ostygnie przeciąć na pół. Pierwszą warstwę z dyni wyłożyć gdy zacznie się ścinać. Na nią ułożyć 2 połowę ciasta. Na samą górę wylać ścinającą się galaretkę kokosową. Posypać wiórkami.
Gotowe.