Maślaki duszone z szynką lub boczkiem

Maślaki duszone z szynką lub boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maślaki

    75 dkg
  • żółtka

    2 sztuki
  • sok z cytryny

  • masło

    10 dkg
  • rosół

    1/2 szklanki
  • sól, pieprz

  • szynka

    15 dkg
  • bułka

    4 wrocławska
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Trzon maślaków oczyścić, z kapeluszy zdjąć skórkę, oczyszczone grzyby szybko umyć i osączyć a następnie drobno pokroić. Stopić połowę masła do rondla ze stopionym masłem włożyć grzyby, oprószyć pieprzem i solą. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok 40 minut. Pod koniec duszenia dodać pokrojona szynkę lub boczek. W miarę potrzeby duszące się grzyby podlewać rosołem. Gdy grzyby zmiękną dodać pozostałe masło, zagęścić sos dodatkiem żółtek. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny solą i pieprzem. Potrawę wyłożyć na półmisek i posypać posiekana pietruszka

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adam1f

25.09.2011 12:47
ciekawe

Babciagramolka

12.12.2010 09:44
Grzybki duszone to rarytas

MAR3STA

14.10.2010 18:00
ciekawy przepis

iwona332

27.09.2010 22:19
super

buksiak12

01.09.2010 15:17
muszę wypróbować

buksiak12

01.09.2010 15:17
muszę wypróbować

Dorota71

01.09.2010 14:38
fajny przepis

Dorota71

01.09.2010 14:38
fajny przepis

Emilia22

01.09.2010 13:43
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat