Umyte filety lekko skropić sokiem z cytryny i posypać odrobiną soli. W płaskim rondlu zagotować bulion z ryby z łyżką soku z cytryny i otartą skórką., natką, cebulą, kolendrą, gorczycą, pieprzem i łyżeczką cukru. Do wywaru włożyć filety i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zostawić w wywarze , aby wystygły.. Dokładnie wymieszać składniki sosu, lekko schłodzić. Wyszorowane pomarańcze sparzyć, osuszyć. Z jednej pomarańczy otrzeć skórkę. Pomarańcze obrać, pokroić na plastry, usunąć pestki. Skórkę z pomarańczy i wyciekający sok dodać do sosu. Rybę delikatnie wyjąć z wywaru, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Na półmisku ułożyć plastry pomarańczy, na nich płatki cykorii i kawałki ryby, polać schłodzonym sosem, udekorować gałązkami kopru.