Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczne po węgiersku
4 czerwone papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
3 łyżki śmietany
2 łyżki oleju
2 łyżki posiekanej natki
Ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach wraz z cebulą, wbić jajo, wsypać mąkę, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Farsz: cebulę obrać i posiekać, smażyć na rozgrzanym oleju, dodając pokrojone w paski papryki, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek i pomidory wraz z zalewą. Całość mieszamy i dusimy ok 20 minut. Na końcu do farszu dodać śmietanę z 2-3 łyżkami wody i natką. Placki polewać przygotowanym farszem.