Przepis i sposób przygotowania na: ciasto razowe kokosowo-owsiane z daktylami
Użyłam świeży orzech kokosowy, z którego wydobyłam miąższ, odkroiłam brązową skórkę i zmieliłam w blenderze na papkę z jedną szklanką wody.
Daktyle zagotowałam z drugą szklanką wody i z cukrem na syrop. Po ostygnięciu zmieszałam z papką kokosową i płatkami owsianymi. Odczekałam chwilę aż płatki nasiąkły wilgocią po czym dodałam mąkę razową pszenną zmieszaną wcześniej z sodą.
Tak powstałą plastyczną masę przełożyłam do formy keksowej (23cm) wysypanej na dnie płatkami owsianymi i mąką.
Piekłam około 30 minut w temperaturze 150 stopni, (aż do zrumienienia).
Ciasto nie zawiera jaj a tłuszcz jest z kokosa i tyle wystarczy.
Polecam!