Przepis i sposób przygotowania na: Przysmak warzywny
# 2 srednie marchewki
# 1 cebula
# ok. 30 dkg mięsa mielonego
# 1 puszka pomidorów krojonych
# sól
# pieprz
Wykonanie:
Połówkę średniej wielkości kapusty posiekać niezbyt drobno i obgotowac wraz z oczyszczonymi marchewkami w osolonej wodzie. Średniej wielkości cecule obrać i posiekać drobno. Zeszklić na patelni ( najlepiej woku)na 2 łyżkach oliwy i dodać mięso mielone. odcedzoną kapustę i marchewki pokrojone w talarki.Smażyć ok 15 -20 minut często mieszając.Przyprawić do smaku solą i pieprze.Pod koniec smażenia dodać puszkę pomidorów( 850g) . Możemy też zastąpić pomidorami świeżymi , wtedy 5 pomidorów trzeba sparzyć , zdjąć skórkę i pokroić na cząstki, w osobnym rondlu poddusić i dodać do kapusty. Razem pogotować jeszcze ok. 5 minut.Podawać ciepłe , posypane zieleniną ....najlepiej z pieczywem.