Eklerki kawowe

Eklerki kawowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • Nadzienie:

  • Polewa:

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO:.
1 szkl. mąki pszennej.
50g masła albo margaryny.
1 szkl. wody.
1 cukier wanilinowy 8g.
szczypta soli.
4 jajka.
.
POLEWA:.
1/2 szkl. cukru pudru.
1 łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej - drobny proszek.
1/2 łyżka gorącej wody.
2 łyżki rumu (dla dzieci bez).
.
NADZIENIA:.
1 duzy kubek śmietanki kremówki 36%.
2 łyżki cukru pudru.
1 op. śmietan-fixu 9g.
2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej (j.w. - dobrej jakości, ale drobny proszek).
do posypania: 2-3 łyżeczki posypki czekoladowej.
1/3 opakowania mieszanki mrożonych owocow (odmrożonych i zgniecionych)

CIASTO: Mąkę przesiać. Wodę zagotować w rondlu, dodać masło, sól i cukier wanilinowy. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką - aż zrobi się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas trzymać na ogniu i ucierać ciasto 2-3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawić i lekko przestudzić. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Można łyżką, można mikserem. Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy (końcówka z dużym otworkiem, może być karbowany) i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia podłuzne eklery. Między ciastkami zostawiać odstępy bo sporo urosną. Piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180st. C i piec dalej 10-15 min. Nie otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia bo ciasto może opaść! Upieczone ciastka wyjac jeszcze gorące przekroic na pól, wystudzić napełnic nadzieniem ale przed podaneim bo inaczej namokną. POLEWA: Cukier puder utrzeć z wodą, rumem i kawą na bardzo gęsty lukier. Smarować nim z wierzchu, za pomocą pędzelka i obsypać je posypką czekoladową. NADZIENIE: Śmietana musi być dobrze schłodzona, bardzo zimna! Cukier puder mieszamy ze śmietan-fixem. Śmietanę ubijamy mikserem, następnie dosypujemy wymieszane suche dodatki i zwiększając obroty miksera ubijamy do pożądanej, sztywnej konsystencji. Ubitą pianę podziliłam na dwie częśc. Do jednej dodałam kawe i wymieszałam dzięki czemu jest nadzienie kawowe. Do drugiej dodałam rozgniecione owoce ale tak zeby wyczuwalne były kawałki owoców. Napełniamy eklerki nadzieniami i ... podajemy. Gotowe

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

28.03.2012 12:13
Bardzo podoba mi się ten krem, chętnie przygotuję sama takie ciasteczka :)

goofy9

28.11.2011 22:35
super, na pewno wypróbuję przepis

Kopiko1983

07.04.2011 06:46
Jakie cudne! Mniam, mniam!!!

Magda60

17.03.2011 11:28
super wyglada

aisoglam

09.12.2010 23:06
Fantastyczne!

borgia

09.10.2010 09:25
Ha! Jeszcze nie wiem kiedy... ale postaram się szybko. Zrobić oczywiście.

justyna111

17.09.2010 16:53
super

Lidia11

17.09.2010 14:41
apetyczne

Sarenka

14.09.2010 20:22
O ludzie, wspanialosci-slodkosci :P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat