Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Murzynek z czekoladą

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier
250 g
mąka
300 g
mleko
250 ml
olej
150 ml
jajko
1 szt
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
dżem
2 łyżeczki
cynamon
2 łyżeczki
Sklep Prymat
kakao
2 łyżki
czekolada
50 g
orzechy włoskie
3 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z czekoladą

Cukier, mąkę i sodę wsypać do misy i dokładnie wymieszać. Dodać mleko oraz olej i miksować za pomocą robota kuchennego. W czasie miksowania wbić jajo, dodać dżem, cynamon i kakao. Miksować jeszcze kilka minut aż wszystko się dokładnie połączy. Formę o wymiarach 35cmx12cm nasmarować odrobiną oleju i oprószyć bułką tartą. Ciasto, które powinno być rzadkie, wlać do formy i włożyć do gorącego piekarnika. W piekarniku elektrycznym piec 90 (dziewięćdziesiąt) minut w temperaturze 140 (sto czterdzieści) stopni na najniższym poziomie z termoobiegiem. Gdy ciasto już ciut wystygnie, ale będzie jeszcze dosyć gorące, ułożyć na wierzchu kostki czekolady. Po chwili będą miękkie więc można je rozsmarować nożem. Następnie posypać orzechami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 10.12.2011 22:31
ciasto rewelacyjne
sylwia / sytofala 17.11.2011 11:43
rewelacja dla kubków smakowych
1j1o1l1a1 11.11.2011 13:37
wygląda smakowicie
ronald88 11.11.2011 10:38
wow polecam
suzana 10.11.2011 22:15
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak