Przepis i sposób przygotowania na: Zupa - mus buraczkowy z jabłkiem
mięso drobiowe np podudzia - 2 sztuki,
buraki - 800g (waga w łupinach),
marchew - 2,
korzeń pietruszki,
seler, bulwa - kawałek wielkości pietruszki,
cebula,
czosnek - ząbek,
por,
ziemniaki - 5,
jabłka - 2 duże,
przyprawa uniwersalna,
ocet jabłkowy - łyżka,
sól,
pieprz,
liść laurowy - 2,
majeranek.
PRZYGOTOWANIE:
Buraki i pozostałe warzywa obrać, umyć i drobno pokroić. Mięso umyć. Pokrojone buraki wrzucić do dużego garnka i zalać wrzącą wodą, tyle aby zakryć buraki, dodać sól, przyprawę uniwersalną i łyżkę octu jabłkowego. Gotować przez 15 minut, dodać mięso. Gotować przez 20 minut, następnie dodać cebulę, marchewkę, selera, pietruszkę, chwilę gotować. Dodać ziemniaki, liście laurowe, sól i pieprz. Uzupełnić niewielką ilością wody, aby warzywa i mięso znajdowało się pod powierzchnią wody. Gotować przez 15 minut, po czym dodać pokrojone jabłka, czosnek i pora. Gotować przez 10 minut, dodać posiekany czosnek i ostatecznie przyprawić do smaku. Zmiksować przy użyciu blendera.