Przepis i sposób przygotowania na: Szybka sałatka z awokado i serem pleśniowym typu camembert
Mieszankę sałat wsypałam do dużej misy. Pokroiłam w duże kawałki paprykę i pomidory, rozrzuciłam je na sałacie.
Awokado przekroiłam na pół usunęłam pestkę, skropiłam sokiem z cytryny, by nie ściemniało, wyjęłam łyżką miąższ i pokroiłam awokado w większe kawałki. Ser pleśniowy typu camembert również pokroiłam na duże części. Rozrzuciłam awokado i ser na warzywach. Orzechy piniowe uprażyłam i dosypałam do sałatki.
Przygotwałam sos vinegret z posiekanego drobno czosnku, soku z cytryny, soli, oliwy i suszonego oregano. Polałam nim sałatkę i odstawiłam na kilka minut.
Sos wymieszałam z warzywami i serem tuż przed podaniem. Sałatkę podałam w towarzystwie ciemnego pieczywa i białego wina.